De voordelen van een airco

De aanschaf van een airco brengt vele voordelen met zich mee. In deze blog gaan we een aantal van deze voordelen verder toelichten zodat jij nog meer te weten komt over de airco en wat voor positieve gevolgen dit met zich meebrengt.

In de basis zijn er eigenlijk drie belangrijke functies die de meeste airco’s kunnen doen, dit zijn ruimtes koelen, verwarmen en ventileren.

Koelen: een airco is in de basis bedoeld om ruimtes te koelen, dit is ook de functie die over het algemeen het vaakst gebruikt wordt. De koelfunctie werkt met een thermostaat en zorgt ervoor dat de kamertemperatuur constant op gelijke temperatuur blijft.

Verwarmen: airco’s hebben ook de functie om je woning/ruimtes te verwarmen. Doordat de airco’s voorzien zijn van een warmtepomp is het een zeer zuinige manier om te verwarmen. Naast dat je dus een constante koele temperatuur in je ruimte kan krijgen is dit ook mogelijk voor warme temperaturen.

Ventileren: wanneer je veel last hebt van vocht in je huis of bijvoorbeeld condens kan je een airco installeren om de ventilatie meer op gang te brengen. Er is dan een constante frisse toevoer van frisse lucht zonder dat hiervoor een raam open hoeft te staan. Naast dat het gezonder is voor jezelf is dit ook bevorderlijk voor de staat van je woning.

De airco heeft naast deze drie functies ook andere mogelijkheden welke vele voordelen met zich meebrengen. Zo kan een airco de luchtvochtigheid in een ruimte controleren, dan zorgt het apparaat ervoor dat de luchtvochtigheid op peil gehouden wordt. Mensen met bijvoorbeeld allergieën, reuma, artritis of astma hebben baat bij een goede luchtvochtigheid in een ruimte.

Airco’s met een warmtepomp gebruiken maar weinig energie, dit komt doordat ze de warmte uit de lucht buiten als bron gebruiken waardoor ze geen elektriciteit nodig hebben. Dit maakt het apparaat niet alleen zuinig maar ook een stuk milieuvriendelijker.

Airco’s zijn de laatste jaren ook steeds duurzamer geworden, een van de redenenen waarbij je dit ziet is dat de apparaten echt vele jaren meegaan. Wanneer je het apparaat goed verzorgd kan je zeker 15 jaar met je airco doen. Hierbij moet je wel zelf regelmatig onderhoud plegen en ervoor zorgen dat de filters schoon zijn en blijven.

Naast deze positieve effecten heeft een airco vaak ook een positieve werking op de isolatie van je huis, doordat het apparaat gericht te werk gaat met verwarmen van ruimtes worden deze ruimtes ook beter geïsoleerd.