De verschillende doelen van isolatie

Bij isolatie denk je tegenwoordig al gauw aan warmteisolatie. Er kunnen echter nog veel meer verschillende dingen bereikt worden door middel van het aanbrengen van isolatiemateriaal. Ben je benieuwd naar welke problemen er allemaal opgelost kunnen worden door middel van isolatie? Lees dan vooral verder!

Warmteisolatie

Tegenwoordig is je huis isoleren om zo veel mogelijk warmte vast te houden waarschijnlijk de meest gebruikte toepassing van isolatiemateriaal. Dit heet warmte-of thermische isolatie. Hierdoor hoef je de verwarming namelijk minder hoog te zetten, wat goed voor het milieu is én hiermee kan je enorm veel geld op je energierekening besparen.

Geluidsisolatie

Daarnaast kan je woning ook isoleren wanneer je last hebt van geluid van buitenaf. Hierbij worden twee soorten geluid onderscheiden: contact- en luchtgeluiden. Contactgeluiden worden veroorzaakt door een bron die gelijk in contact staat met de muur of vloer van de ruimte waarin je geluidshinder ondervindt, bijvoorbeeld schuivende stoelpoten of luide voetstappen. Door de directe trillingen is dit soort geluid lastig te verhelpen. Het is het meest effectief om een isolatieschil van de vloer naar het plafond te maken, maar dit is niet in alle gevallen mogelijk. De bron van luchtgeluiden is echter een object in je vrije lucht. Hierdoor is het veel makkelijker op te lossen. De oplossing is vaak simpelweg om de meest dichtstbijzijnde muren of het dak te voorzien van geluidswerend isolatiemateriaal.

Akoestische isolatie

Ten slotte is er akoestische isolatie: deze verbetert de akoestiek in een ruimte. Daarmee wordt bedoeld hoe het geluid in een ruimte klinkt. Een grote, lege kamer kan bijvoorbeeld galmen. Om dit te voorkomen, wordt geluidsabsorberend isolatiemateriaal aangebracht. Dit kan overal waar het gewenst is aangebracht worden, bijvoorbeeld op de muren of op het plafond. Het klassieke voorbeeld van akoestische isolatie zijn de schuimen panelen die je vaak in muziekstudio’s ziet. Er zijn echter ook minder opvallende uitvoering die naadloos bij het interieur van je woning aansluiten.