Sproei isolatie

Hoe werkt sproei isolatie en waar wordt het meestal voor gebruikt?

Natte lijmmethoden worden gebruikt bij het aanbrengen van ecowools wanneer er een dunne laag isolatie nodig is. Deze methode wordt gebruikt voor zowel open als gesloten verticale ruimte. Deze methode wordt meestal gebruikt voor dingen zoals schuifwanden of framewanden.

Sproeien

Bij het spuiten uit de slanguitlaat worden watten met water of een lijmoplossing bevochtigd. Dit fijnkorrelige materiaal vult de geïsoleerde ruimte volledig en gaat zich ook hechten aan het oppervlak.

Luchttemperatuur

De watten worden van onder naar boven aangebracht waarna het overschot wordt afgesneden, daarna moeten we watten 1 tot 5 dagen drogen, wel hangt dit af van de luchttemperatuur. Na het drogen wordt de isolatie elastisch en waardoor er een stevige laag wordt gevormd die de komende jaren niet te hervormen is.

Geen obstakels

Wel moet je er bij het plaatsten van sproei isolatie rekening mee houden dat er nergens obstakels mogen staan die de plaatsing zouden kunnen bemoeilijken. Doe je dit niet, loop je het risico dat je plekken overslaat. Door plekken over te slaan loop je weer het risico op vochtproblemen en het ontstaan van koudebruggen.

Schadelijke deeltjes

De deeltjes waaruit deze spuitisolatie bestaat zijn in principe schadelijk voor de gezondheid. Daarom worden tijdens het spuiten een mondkapje en werkkledij sterk geadviseerd. Tijdens het aanbrengen moet de woning ook goed geïsoleerd worden. Maar wanneer het schuim is uitgehard is het ook niet meer schadelijk.