Waar moet je op letten bij een muur metselen

Of je nu een binnenmuur of een buitenmuur gaat metselen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het metselen van een muur. Zeker als je nog nooit eerder een muur hebt gemetseld, zul je merken dat het maken van een stevige en rechte muur nog best wat aandacht en precisie vraagt. Ook zijn er een aantal handigheidjes die het metselen van een muur eenvoudiger maken. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het metselen van een muur en hoe je ervoor kunt zorgen dat je straks een stevige en rechte muur hebt.
Voorbereiden
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het metselen van een muur. Om een muur te kunnen maken heb je materiaal nodig. Zo kun je je bouwmateriaal, zoals metselblokken hier bestellen. Andere zaken die ook belangrijk zijn bij het metselen van een muur zijn onder andere een speciekuip, een troffel, waterpas, een metselprofiel, een voegspijker, een hamer en een stevige borstel. Verdiep je voorafgaand aan het metselen van de muur goed in de eisen waaraan de muur moet voldoen, want deze zijn verschillend voor binnenmuren en buitenmuren.
Fundering
Voor het metselen van een muur is een stevige ondergrond of fundering heel belangrijk. Een sterke en waterpas fundering zorgt ervoor dat je een nette rechte muur kunt metselen die op den duur niet zal gaan verzakken. Ga je een buitenmuur maken, zorg dan dat de fundering is beschermd tegen optrekkend vocht. Dit kun je doen door een laag vochtwerend folie te plaatsen in de fundering. Zorg er daarnaast ook voor dat de fundering waarop je de muur plaatst minimaal twee keer de breedte van de muur heeft om voldoende draagvlak te creëren.
Rechte muur
Bij het metselen van een muur wil je dat deze zo recht mogelijk staat, tenzij je natuurlijk van plan bent om een gebogen muur te metselen. Voordat je start met metselen, plaats je eerst metselprofielen op de hoeken van de muur. Deze kunnen met houten latten en spijkers aan de grond vastgemaakt worden. Hierbij is het heel belangrijk dat de metselprofielen waterpas staan om tot een rechte muur te komen. Tussen de profielen kun je vervolgens ook nog een koord spannen, zodat je kan metselen langs het koord voor een rechte lijn.