Hoe kan isolatie helpen tegen vochtproblemen?

Vochtproblemen in je huis is iets wat je zo snel mogelijk opgelost wilt hebben, het kan op ten duur namelijk zeer schadelijk zijn voor zowel je huis als voor de gezondheid van alle inwonenden. Door te veel vocht in je huis kunnen allerlei schimmels gaan groeien welke voor een kil en vochtig klimaat in je huis kunnen zorgen, dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Toen ze in de 20e eeuw begonnen met het bouwen van huizen met een spouwmuur, dachten ze dat ze de oplossing hadden gevonden om huizen op een natuurlijke manier te isoleren. In principe is dit ook zo, een spouwmuur is de kleine ruimte tussen de binnen- en buitenmuur en de stilstaande lucht die daartussen zit werkt dan als isolerende factor. Echter worden muren natuurlijk gemetseld, na verloop van tijd worden deze muren poreus, waardoor kou en vocht alsnog naar binnen komt en waardoor warme lucht makkelijk weg kan. Vochtproblemen oplossen is ook zo makkelijk nog niet, dus je kan het beter voorkomen.

De oplossing voor dergelijke vochtproblemen

Spouwmuurisolatie kan helpen om vochtproblemen door poreuze muren op te lossen. Bij spouwmuurisolatie wordt er een isolatiemiddel tussen de muren gezet, dit vult dan alle loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op waardoor er geen kou meer naar binnen kan komen, ook zorgt het er natuurlijk voor dat de warmte juist weer wel binnen blijft. De isolatiemiddelen die in Nederland worden gebruikt zijn allemaal in meerdere of mindere maten vochtwerend, waar glaswol redelijk vochtwerend is is pur heel vochtwerend omdat het zich aan de muur zelf kleeft.

Vakmanschap is belangrijk

Het is erg belangrijk dat het isolatiemiddel vakkundig en professioneel wordt aangebracht, wanneer dit namelijk niet gebeurd kunnen er koudebruggen in de muren ontstaat, waardoor je alsnog last van vocht kan krijgen. Als het isolerende materiaal toch een beetje gevoelig voor vocht is, kan vocht er alsnog doorheen trekken richting de binnenmuur waardoor je daar vochtplekken krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om te kijken door wie je de isolatie laat aanbrengen en welke materialen er voor gebruikt gaan worden, anders kun je nog verder van huis raken.

Door isolatie kunnen ook vochtproblemen ontstaan

Het kan ook zo zijn dat je juist door spouwmuurisolatie of andere vormen van isolatie vochtproblemen in huis krijgt, dit gebeurd wanneer er ventilatiekanalen door de isolatie dicht komen te zien, hierdoor krijg je een slechte ventilatie waardoor al het vocht in de lucht niet weg kan. Alle bewoners in je huis produceren dagelijks veel vocht, vocht ontstaat ook door het water van planten, door te douchen of in bad te gaan en door te koken. Met een goede ventilatie is dat geen probleem aangezien al het vocht hierdoor wordt weggevoerd.